
 

 
 
 
 

 
 

 

Memorandum 
 
To:  Howard Rubin 

Legal Counsel, Digestive Health Physicians Association 
 

From: Tom Josefiak 
 
Date: June 29, 2018; revised February 17, 2023 
 
RE: Federal Election Commission Compliance and Political Event Sponsorship 
 
 

The Digestive Health Physicians Association (“DHPA”) is organized as a non-profit 
Section 501(c)(6) trade association under the Internal Revenue Code.  DHPA Members consist 
of gastroenterology medical practices which are generally organized as corporations, 
partnerships, or LLCs (“DHPA Member Practices”).   

 
Among its various activities, DHPA periodically hosts a limited number of political 

fundraising events (“events”) on behalf of federal candidates who are affiliated with both major 
political parties.  DHPA invites a limited number of individual doctors from the DHPA Member 
Practices to attend each event.  DHPA Member Practices that accept an invitation are not asked 
to participate in any other event for at least 18 months.  To date, voluntary contributions have 
been made by individual physicians and, in some cases, administrative leaders, of the DHPA 
Member Practices in connection with these events.  In limited instances, certain DHPA Member 
Practices have made contributions directly in the name of their Member Practice consistent with 
a prior version of this Memorandum prepared for DHPA dated June 29, 2018.  DHPA serves as 
the host for each event, but the benefiting campaign pays all associated costs; attendees are 
individual physicians from DHPA’s Member Practices.  Contribution checks are sent directly to 
the candidate’s campaign, and since July 2018, individual physicians have had the option of 
making their contribution online directly to the candidate’s campaign. 
 

You requested guidance on whether the Federal Election Campaign Act (“FECA”) and 
Federal Election Commission (“FEC”) rules and regulations would allow DHPA Member 
Practices to contribute directly to candidate’s campaigns in the name of the Member Practice 
separate and apart from contributions that are made by the individual physicians of the DHPA 
Member Practices.   This Memorandum updates our prior analysis from June 2018. 
 
 
I. DHPA’s Restricted Class and Permissible Communications 
 

Under the FECA and FEC regulations, the “restricted class” of an incorporated trade 
association consists of the trade association’s members, executive and administrative personnel, 
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and their families.1  DHPA may communicate with its restricted class on any subject at any 
time.2  This broad right to communicate includes advocating the election of specific candidates 
and suggesting that members contribute to specific candidates.3   

 
While DHPA may suggest and encourage members to make contributions, as an 

incorporated entity, it may not facilitate the making of such contributions.4  FEC regulations 
specify that “facilitating the making of contributions” includes soliciting contributions earmarked 
for a candidate that are to be collected and forwarded by the corporation, or providing materials 
for the purpose of delivering contributions (such as stamps and envelopes).5  Accordingly, no 
DHPA representative may collect and/or transmit (i.e., “bundle”) any contributions made by 
restricted class members to a federal candidate’s campaign before, during, or after an event.  
Consistent with current practices, contributions must be sent directly to the campaign or 
collected by the campaign’s representative.   

 
A non-corporate DHPA Member that itself may permissibly contribute to a federal 

candidate (see Section II below) may send a contribution directly to a candidate’s campaign, or 
physically give a contribution to a campaign representative at an event.  

 
You explained that DHPA pursues health policy initiatives that promote the delivery of 

care in the independent practice setting, including in ambulatory surgery centers (“ASC”) that 
are not members of DHPA; however, many of the individual gastroenterologists associated with 
DHPA Member Practices perform procedures at one or more ASC.  In some cases, ASCs are 
owned, in part or in whole, by these same individual gastroenterologists or their practice groups.  
While a given DHPA Member Practice or ASC may be owned by the same individual 
gastroenterologist, this overlapping ownership – in and of itself – does not make any ASC a 
member of DHPA or a part of DHPA’s restricted class. Therefore, ASCs could not be invited to, 
participate in, or make contributions in connection with DHPA political fundraising events. 
 

There are two options that DHPA may wish to consider in order to communicate with 
individual gastroenterologists who are associated with ASCs that are not, themselves, members 
of DHPA, and that do not fall within DHPA’s restricted class.  First, if DHPA limits its 
communications with these non-restricted class doctors to email, it may do so freely because 
email is generally not subject to FEC regulation.6  The FEC has affirmed in past matters that 

 
1 11 C.F.R. § 114.1(j); Advisory Opinion 2008-21 (CME Group, Inc.) (“The solicitable class of [an] incorporated … 
trade association … includes its ‘members,’ as well as its executive and administrative personnel, and their 
families.”).  “Executive and administrative personnel” are those individuals employed by the trade association who 
are paid on a salary rather than hourly basis and who have policymaking, managerial, professional, or supervisory 
responsibilities.  Id. § 100.134(d).  This category of employee is generally coterminous with “exempt employees” 
who are not eligible for overtime pay under the Fair Labor and Standards Act. 
2 See 11 C.F.R §§ 114.3(a)(1) and (2). 
3 Id. § 114.3(c), (c)(2)(iii). 
4 Id. § 114.2(f). 
5 Id. § 114.3(c)(2)(iii). 
6 Emails consisting of more than 500 substantially similar communications are required to carry disclaimers if sent 
by an FEC-registered political committee.  11 C.F.R. § 110.11(a)(1).  Emails sent by non-political committees, 
however, are not required to carry a disclaimer and are not otherwise subject to FEC regulation.  Id. §§ 100.94 & 
100.155. 
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email communications are not “public communications,” meaning they fall within the so-called 
“internet exemption” and are not subject to regulation.7  Such email may include links to a 
federal candidate’s donation webpage, or provide an address for mailing a contribution directly 
to a candidate.  If DHPA’s communications are limited to email, those emails may be 
coordinated with the benefiting candidate.  Any such DHPA e-mail communications should 
make clear that recipients may make contributions in their own right but should not link those 
contributions to any DHPA political fundraising event.  (How a benefitting campaign chooses to 
tally contributions received is an internal accounting matter rather than a legal issue.) 

 
Second, if DHPA wishes to communicate with these doctors, but does not want to be 

limited to email, it may communicate beyond its restricted class so long as DHPA is willing to 
treat and report those (public) communications as independent expenditures.  (Paid 
communications other than email may not be coordinated with the benefiting candidate.)  Thus, 
if DHPA paid for solicitation letters to be mailed to the non-restricted class doctors, those letters 
must be produced independently, may not be coordinated with any candidate or campaign, and 
the costs must be reported to the FEC if they exceed $250 with respect to a given election.  Such 
FEC reports require disclosure of donors under certain circumstances.  If you wish to pursue this 
option, please consult with us first to discuss the extent to which DHPA might have to disclose 
donors. 
 
 
II. DHPA Member Contributions 
 

A. Individual Physicians 
 

Individual physicians (or other individuals) whose medical practices are members of 
DHPA may contribute up to $3,300 per election to a federal candidate.8  Individual contributions 
must be made from the individual’s personal funds and may be not reimbursed by the 
individual’s employer or any other person.9   
 

B. DHPA Member Practices -- Corporations 
 

Corporations are prohibited from making federal contributions to candidates, parties, and 
political committees (other than Super PACs), including in-kind contributions.10  Any DHPA 
Member Practice that is incorporated, or that is organized as a professional corporation under 
state law, may not make such contributions.  The individual doctors who own or are employed 
by a corporation (or PC) may, of course, contribute from their personal funds.  

 
7 See Advisory Opinion 2011-14 (Utah Bankers Association) at 5 (“Because the Project’s communications will 
appear only on the Project’s own website and by email, the communications will not be either public 
communications or electioneering communications.”); see also FEC Final Rule on Internet Communications, 71 
Fed. Reg. 18,589, 18,597 (April 12, 2006) (“the revised definition of ‘public communication’ does not encompass e-
mail communications”). 
8 Federal contribution limits are adjusted every two years.  The current limits are in effect for the 2023-2024 election 
cycle. 
9 See 52 U.S.C. § 30122. 
10 Id. § 30118; 11 C.F.R. § 114.2(b). 
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The same rules and considerations apply to any ASC that may wish to make contributions 
to federal candidates.  If an ASC is incorporated, it is prohibited from making federal 
contributions.  Individual doctors who own or are otherwise associated with such ASC may 
make individual contributions from personal funds. 

 
C. DHPA Member Practices -- Partnerships 

 
DHPA Member Practices that are organized as partnerships may contribute up to $3,300 

per election to a federal candidate.  A partnership contribution counts against the limits of both 
the partnership and the participating partners.  Generally, a partnership contribution is allocated 
equally among all the partners.  Under FEC regulations, the default partner allocation shall be in 
direct proportion to each partner’s share of profits.11  The partners, however, are free to specify a 
different allocation in writing.12  
 

For example, if a DHPA Member Practice is organized as a partnership with two 
physician partners and the Member Practice makes a $3,300 contribution to a federal candidate, 
that contribution would be allocated as follows: 
 

• The full $3,300 contribution is attributed to the partnership; and  
• $1,650 is allocated to each of the two partners and treated as personal contributions, 

assuming that both share equally in the profits.  (The allocated portions generally reflect 
each partner’s share of partnership proceeds.)  
 
Under this scenario, though the partnership has reached its limit on what it may 

contribute to the candidate, each individual partner may still make an additional contribution of 
$1,650 from personal funds (not partnership funds) to that same candidate for the same election.  
Partnership contribution allocations are made from the partnership’s profits, meaning any 
allocation assumes that each partner will receive profits for that year reduced by the amount of 
his or her allocated contributions.  
 

This same partnership contribution could also be attributed to only one partner – if 
designated in writing.  If attributed to only one partner, that partner would be precluded from 
making any additional personal contribution to that candidate for the same election.  The 
partner’s year-end profit would also be reduced by the full $3,300.13  
 

If a DHPA Member Practice is organized as a partnership and one of the partners is a 
corporation, the profits allocated to that corporate partner are not eligible to be used for making 
federal contributions.14  We do not believe this scenario exists among the DHPA Member 
Practices, but a partnership that consists only of corporate partners may not contribute.  
 

 
11 11 C.F.R. § 110.1(e)(1). 
12 Id. § 110.1(e)(2). 
13 See id. §§ 110.1(e), 114.2(b); FEC Advisory Opinion 1981-56. 
14 11 C.F.R. § 110.1(e)(2)(ii). 
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 The rules set forth above apply in the same manner to any ASC that is organized as a 
partnership.  An individual doctor that makes attributed contributions via both a DHPA Member 
Practice and an ASC should remain cognizant of the applicable individual contribution limits; 
the individual doctor is limited to contributing an aggregate total of $3,300 per candidate per 
election.  This total includes both direct personal contributions and attributed contributions made 
by LLCs. 
 
 D. DHPA Member Practices -- LLCs 
 

1. DHPA Member Practices -- Multi-Member LLCs  
 

A DHPA Member Practice organized as an LLC may contribute under the rules set forth 
above for partnerships if the LLC has elected to be federally taxed as a partnership.  Thus, an 
LLC that elects partnership taxation may contribute up to $3,300 per federal candidate per 
election and the contribution must be allocated among the LLC’s individual members in 
proportion to each member’s share of profits, or as specified in writing.    

 
If the LLC elects to be federally taxed as a corporation, it is treated as a corporation for 

purposes of federal campaign finance law, meaning it is prohibited from making federal 
contributions (other than to Super PACs). 

 
The rules set forth above apply in the same manner to any ASC that is organized as a 

multi-member LLC.    
 

2. DHPA Member Practices -- Single-Member LLCs  
 

An LLC with a single natural person member may elect to be treated by the IRS either as 
a corporation (which is prohibited from contributing) or a disregarded entity, but not as a 
partnership.  A contribution from an LLC with a single natural person member that does not elect 
to be taxed as a corporation is attributed to the single member in full.15  Thus, such an LLC may 
(effectively) contribute as an alter ego of the individual.  For FEC reporting purposes, a 
contribution from a single-member LLC may be reported as made by the LLC and attributed to 
the LLC’s single, individual member.16 

 
The rules set forth above apply in the same manner to any ASC that is organized as a 

single-member LLC.    
 

 
15 See id. § 110.1(g)(4); Advisory Opinion 2009-02 (True Patriot Network, LLC) (“A single-member LLC that does 
not affirmatively elect treatment as a corporation is treated by default as a disregarded entity.  Accordingly, 
Commission regulations provide that contributions by an LLC with a single natural person member that does not 
elect to be treated as a corporation for Federal income tax purposes ‘shall be attributable only to that single 
member.’”). 
16 See FEC Matter Under Review 7454, Statement of Reasons of Chairman Allen Dickerson, Vice Chair Steven T. 
Walther, Commissioner Shana M. Broussard, and Commissioner Ellen L. Weintraub (April 15, 2022) (A 
contribution from “[a]n LLC that has a single natural-person member and is not taxed as a corporation must be 
attributed only to the natural person member.”). 
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E. DHPA Member Practices -- Other Professional Associations  
 

Whether a DHPA Member Practice that is organized as a Professional Association 
(“PA”) may contribute to a federal candidate depends on how the PA is organized in its home 
state.  (The same applies to an ASC that is organized as a PA.) 

 
The FEC explained in a 2008 advisory opinion that “in considering how the … 

prohibition on corporate contributions applied to a ‘professional corporation composed of 
doctors, lawyers, architects, engineers, etc.,’ the Committee on House Administration stated that 
‘[w]hether or not a professional association is a corporation is a matter determined under State 
law.’”17  In this matter, the Commissioners concluded that a law firm “organized and operate[d] 
as an LLP under the laws of Florida, and not as a corporation, … is treated as a partnership under 
the Act and Commission regulations.”18 
 

Thus, if a PA is organized in, and chartered by, the state as a corporation, the entity is 
treated as a corporation under federal campaign finance law and would be prohibited from 
contributing to federal candidates.  If the entity is not chartered as a corporation under state law, 
the determination as to its eligibility to contribute is determined on a case-by-case basis by the 
FEC, and that determination depends primarily on how the entity is chartered under state law.19   
 
III. Contribution Limit Chart 
 
Member Practice Type20 Contribution Limit 
Individual / Natural Person $3,300 per candidate per election 
Corporation Contributions prohibited 
Partnership $3,300 per candidate per election; 

contribution allocated to individual partners 
LLC (taxed as corporation) Contributions prohibited 
LLC (taxed as partnership) $3,300 per candidate per election; 

contribution allocated to individual members 
LLC (individual, single member, disregarded 
entity) 

$3,300 per candidate per election; 
contribution allocated to individual, single 
member 

LLP (if treated as partnership under state law) $3,300 per candidate per election; 
contribution allocated to individual partners 

Other professional association (PA) (taxed as 
corporation) 

Contributions prohibited 

Other professional association (PA) (not taxed 
as corporation) 

Eligibility determined on a case-by-case basis 

 
17 See Advisory Opinion 2008-05 (Holland & Knight LLP) (citing H.R. Rep. 93-1239, 93d Cong., 2d Sess., at 21 
(1974)); see also 11 C.F.R. § 114.7(d). 
18 See Advisory Opinion 2008-05 (Holland & Knight LLP). 
19 See 11 C.F.R. § 114.2(b). 
20 Although this Chart refers to different types of DHPA “Member Practices,” these rules apply equally to 
contributions that an ASC might choose to make. 
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IV. Conclusion 
 

This memorandum only addresses the facts as described herein.  Any modification of 
those facts may require additional analysis.  Please feel free to contact me if you have any 
questions or require any additional information. 
 
 

***** 
 
 
 


